Zespół Szkół nr 1 w Pszczynie

Szkoła Podstawowa nr 5
· III Liceum Ogólnokształcące

Godło Polski i logo Pszczyny

W środę, 9 listopada br., miała miejsce lekcja otwarta języka francuskiego, podczas której uczniowie i zaproszeni goście mieli okazję bliżej poznać historię serów francuskich, ich rodzaje, sposoby wytwarzania, a podczas degustacji - bogactwo ich smaków. Uczestnicy tych francuskich warsztatów poznali również ciekawe legendy związane z powstawaniem serów czy pochodzeniem nazwy oraz mogli obejrzeć fragmenty filmików prezentujących proces ich produkcji.

W trakcie zajęć nie zabrakło też informacji o sztuce serwowania oraz krojenia serów. Uczniowie utrwalili również słownictwo dotyczące nazw zwierząt, produktów spożywczych oraz przymiotników opisujących typy serów. Największym przysmakiem okazał się ser typu brie, delikatny i kremowy Pavé d’Affinois. Degustacja urozmaicona była również słodkimi i słonymi przekąskami,  przygotowanymi przez młodzież. Na stole znalazły się więc francuskie rogaliki, ciasto clafoutis aux myrtilles oraz francuskie paluchy serowe.

Nasza szkoła przystąpiła do projektu Polskiego Stowarzyszenia - Europa Języków i Kultur „La France des fromages”, które jest nie tylko jego pomysłodawcą, ale również umożliwiło nam sfinansowanie przedsięwzięcia. Partnerami wspierającymi działania nauczycieli języka francuskiego jest także Instytut Francuski w Polsce oraz Ambasada Francji.

Dziękujemy naszym sponsorom za to ciekawe doświadczenie.

 

Galeria

Copyright © 2009-2017 by zs1pszczyna.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone

Projekt i realizacja - Rafał Ples
Modyfikacja projektu - Wojciech Pszonak